Fra specialist til leder: De 5 typiske fejl mange begår (og hvordan du undgår dem)

Overgangen fra specialist til leder kan være en stor udfordring. Du har ikke bare fået ny titel, men du skal også arbejde på en ny måde. Mange oplever, at de bliver i tvivl om, hvordan de egentlig ønsker at lede og hvordan de skal lykkes i lederrollen. Her er fem klassiske fejl, som mange begår, og mine forslag til, hvad du kan gøre for at undgå dem.

  1. Du fortsætter som om alting er, som det plejer

    Som specialist var du anerkendt for din faglige ekspertise. Når du bliver leder, ændrer din rolle sig fundamentalt. Det kan være fristende at holde fast i det, du kender, men det er vigtigt at erkende, at dine tidligere kolleger nu ser dig i en ny rolle. At insistere på at fortsætte som før, vil derfor skabe forvirring og usikkerhed i teamet.

    Hvad du kan gøre: Vær ærlig over for dig selv og dine medarbejdere om, at tingene har ændret sig. Skab klare rammer og kommuniker dine forventninger til jeres samarbejde. Det skaber klarhed og tryghed for alle.

  2. Du tror, at du stadigvæk skal være eksperten

    Som specialist var du ansat på grund af din faglighed. Som leder er dine vigtigste opgaver, at skabe retning, relationer og at sørge for, at andre lykkes. Hvis du stadigvæk føler, at du skal være eksperten, så har du misforstået din rolle.

    Hvad du kan gøre: Hav tillid til, at dine medarbejdere kan udføre opgaverne selv. Dine medarbejdere udvikler sig og præsterer bedst, når du motiverer dem og får dem til at shine. Øv dig i at stille spørgsmål og slip behovet for at have styr på alle detaljerne.

  3. Du undgår de svære samtaler

    Det kan være svært at give ærlig feedback og løse konflikter, hvis det involverer tidligere kolleger, du nu er leder for. Men hvis du undgår de svære samtaler, så kan det skabe utryghed og manglende tillid i teamet. Og det har konsekvenser for både jeres sammenhold og performance.

    Hvad du kan gøre: Accepter de svære samtaler som værende en del af dit ansvar, og øv dig i at gå ind i dem med ro, nysgerrighed og åbenhed.

  4. Du vil gerne være vellidt

    Det er helt menneskeligt gerne at ville have, at andre kan lide én. Men som leder kan det komme til at stå i vejen for din tydelighed og dine beslutninger.

    Hvad kan du gøre: Stå ved dine værdier, også selvom det betyder, at du ikke kan gøre alle tilfredse. Du kan godt være både empatisk og tydelig. Det ene udelukker ikke det andet.

  5. Du glemmer dig selv

    Mange nye ledere har så meget fokus på at lykkes i deres nye rolle, at de glemmer sig selv. De glemmer pauserne, overhører signalerne og presser sig selv for hårdt.

    Hvad kan du gøre: Hold små pauser, find nogen at sparre med, og tag dig selv og din trivsel alvorligt, også når du har travlt. Trivsel smitter og det starter med dig.

Du behøver ikke finde ud af det hele selv

Hvis du kan genkende dig selv i noget af det her, så ved du også, hvor vigtigt det er at have nogen at sparre med. I mit arbejde med ledelsescoaching hjælper jeg ledere som dig, med at finde din egen måde at stå stærkt i rollen på.

👉 Læs mere om ledelsescoaching her
👉 Eller book en gratis samtale med mig her:

Næste
Næste

Stresshåndtering for introverte: De 5 bedste strategier til balance i hverdagen